Szerintem emberek milliói várják, hogy hamar elérkezzen az október 23-a a kultikus zombisorozat 8. évadának kezdete.

De mit tudhat a The Walking Dead c. sorozat?

Egyszerű a képlet. Egy bizonyos mondat folytatását boncolgatja és bonyolítja tovább. Ez a mondat minden ember fejében számtalanszor felcsendül.

MI LENNE HA, ... (példák sorozatokra)

- egy vírus megfertőzné az emberiséget, és kóborlóvá változna pár milliárd ember, vajon a maradék hogyan élné túl? (The Walking Dead, Fear The Walking Dead)

tvsprint

tvsprint

-egy kísérlet következtében( ősrobbanás újrajátszása gyorsítóval egy tudományos központban) a Földet víz borítaná be, és csak egy hajón tartózkodó fiatalok maradnának életben szárazföldet keresve? (A Bárka c. sorozat).

tvsprint

- az emberiség megsegítésére épített nanobotok elszívnák az összes áramot a világon,  vajon mesterséges fény nélkül elvesznénk vagy újból felfedeznénk a tüzet? (Revolution c. sorozat).

tvsprint

Ezeken a példákon kívül még biztos van jó pár, de most ennyi jutott az eszembe. A lényeg ugyan az, Te mit tennél, hogy túléld?

Az ismerőseim közül vannak egy jó páran, akik szerint a címben szereplő sorozat undorító, fúj és felteszik a szokásos kérdést: Hogy bírod te ezt nézni? A válaszom egyszerű: Nem a kóborlók érdekelnek, hanem az, hogyan boldogulnak a szereplők, mit csinálnak azért, hogy életben maradjanak. Teljesen lebilincselő az egész, ahogy a mindennapi dolgokat ilyen körülmények között próbálják megszerezni (pl.: élelem, biztonságos szállás). Ilyenkor mindig felmerül a nagy büdös kérdés: Vajon te mit tennél meg a családodért, vagy magadért vagy egy kialakult közösség tagjaként? Lényegében elgondolkodtat.

Példákkal éljek, leírok pár szitut:

-Bekövetkezik a zombi apokalipszis. Tegyük fel, hogy az általad életben is utált főnököd átváltozott. Lendítenéd azt a bizonyos baltát a fejébe, hogy ne csoszogjon már ott, elég ha életében tette?

-A kaja és a víz megszerzése miatt elfoglalnál a haverokkal pl.: egy egész hipermarketet? Ha igen, a megszerzett cuccot egy arra járó családdal vagy emberrel megosztanád?

-Vennél el másoktól bármit erőszakkal, ha tudod, hogy nekik rosszabb lesz?

Ez mind morális kérdés csupán. Aki nézi a két testvér sorozatot a kezdetktől fogva, észreveheti, hogy az emberek erősen alkalmazkodnak. Mindenkinek nehezére esett (szerintem a valóságban is így lenne) kioltani egy ember életét, még ha élőhalott is. De ha ránéztek egy szerettükre, akit meg tudnak menteni, már egész jól belejöttek, hiszen ez az élet jutott nekik: ölsz vagy megölnek.

Zárójelben, azért megjegyezném, hogy Magyarországon nehezebb dolgunk lenne fegyvert szerezni. Mig az USA-ban és gondolom Kanadában sok fegyverbolt van és otthon is tartanak egyet, ellenben nálunk marad az ásó, kapa (nem a nagy harang), nyújtófa és a konyhai eszközök. Úgy érzem, hogy egyenlőre jól is van ez így, mert mi magyarok eléggé heves természetűek vagyunk, lehet hogy már kiírtottuk volna egymást, ha a sarki cukorkaboltban is lehetne venni egy Coltot.

A sorozatok ezen felül bemutatják az emberi természetet is, hogy ki milyen irányba és meddig tud eldurvulni. A The Walking Dead esetében Negan az igazán "keménylegény", aki aztán semmitől sem riad vissza, ha az embereket az uralma alá akarja hajtani. Tovább nem is részletezném, szerintem mindenki tudja, hogy mire gondolok (Lucille, a baseball ütő). A Fear The Walking Dead esetében pedig Madison és Nick elég bátor a szükséges rosszhoz. Ha még a sorozatban Madison pasija, Trevis is benne lenne, akkot őt tenném az első helyre. Egy hitét vesztett ember aztán jól oda tud csapni. Például: mikor Trevis a fiát megölő 2 sráccal elbánik, na az aztán csihi-puhi volt.

De persze, ahogy haladunk előre a cselekményben, minden egyes karakter változik és felfedez magában olyan dolgokat, amikről nem is tudta, hogy ott vannak.

Vannak olyanok, akik látszólag elfogadták a helyzetet és remekül alkalmazkodtak (pl.: Michonne, Nick), és vannak olyanok, akik próbálkoznak hátha ki tudnának alakítani egy jobb és élhetőbb helyet (pl.: Rick, Madison). Szerintem mindenki az utóbbira törekedne elsősorban.

Összegzésképpen érdemes nézni a sorozatokat, aki egy kicsit másra vágyik a sok szeret-nem szeret, szenvedős-veszekedős szappanopera után. Az is fontos, hogy ne zavarja a zombik látványa és a néha fröccsenő művér.