Egy olyan ember ír most nektek, aki főleg a gimnáziumban előszeretettel alkalmazta ezt a módszert. Mire leérettségiztem egy teljes íróasztali fiók tele volt a kreálmányaimmal. Nem úgy kell elképzelni, hogy 4 év alatt nem tanultam semmit, csak a 70%-os tudást jó volt "leellenőrizni".

(Megjegyzem az egyetem eddig eltelt éve alatt csak kétszer puskáztam, mert kb. 10 tanár figyel, így itt lehetetlen.)

Először is azzal kezdeném, hogy a puskázás egy nagyon csúnya tevékenység a stréberek és a kivitelezni nem tudók körében. Mint mindent, ezt is meg lehet tanulni némi odafigyeléssel.

Az interneten sokféle oktató video és tanács van, hogy bele lehet zavarodni. Még a tökéletes puskázásról is lehet könyvet vásárolni, ami szerintem kissé bizarr. Ugyan ki tudná a körülményeket, a tanár figyelési stílusát és járkálását minden egyes létező iskolában? Persze, ha valaki fizetni akar érte, akkor egészségére.

Vannak olyan oldalak, amelyek különböző kémcuccokat kínálnak. Egyik terméküket tapasztaltam akcióban:

 Az egyetemen a mellettem ülő hölgyemény az egyik igen szigorú írásbeli közben a következőket mormolta: Hangosabban! Nem értem! Mondd lassabban! Én azt hittem, hogy képzeletbeli barátja van, de komolyan. Néha felolvasta a kérdést, amúgy is kissé furcsa volt küllemre, így csak még távolabb húzzodtam. A tanárok is ferdén néztek rá, de nem sejtettek semmit. Majd a vizsga végén megtudtam az igazat, pár csoporttársammal kihallgattuk, ahogy a mellettem ülő nő a rá váró srácnak megköszönte a segítséget. Így derült ki, hogy a srác egy mini hangszóróba diktálta a megoldásokat, tehát a csajszi fülében valami chip volt. Utólag megtudtuk, hogy egy másik vizsgán lebukott, így már megértettük, hogy hosszú hajú diákoknak miért kellett mindig megmutatni a fülüket.

Ebben a posztban felhívom a figyelmet pár szabályra, amivel a tanulni nem akarók/nem tudók tudnak segíteni magukon, hogy a dolgozat ne karó legyen. És ne feledje senki a puska gyártása közben is ragad valami az emberre.

1. A segédanyag mindig legyen kis méretű, max. 6x6 cm, mert sajnos tapasztaltam olyat, aki lepedő méretűvel próbálkozott (A4-es papír) sikertelenül.

2. A puskában többféle színt érdemes használni, ezáltal nem folyik össze, és hamarabb megtalálod, amit keresel.

3. Én 8-10 oldalas könyvecskéket csináltam, amit összetűztem, így nem szóródtak szét.

4. Ha a pad alatt a tankönyvedet használod, akkor jelöld be az oldalakat "szamárfülel" és húzd alá a lényeget.

5. Soha ne nézz folyamatosan a tanárra. mert ezzel felkelted a figyelmét, tehát szerinte sántikálsz valamiben.

6. Ha nem vagy nalami jó tanuló, és esetleg ki tudod puskázni az egészet, NE TEDD!!! A tanárnak feltűnik és a dolgozat kiosztásakor -tesztelés gyanánt-feltett kérdésre nem tudsz válaszolni (pedig a dogában olyan jól tudtad) cikis helyzetbe hozod magad. Tehát hagynod kell hibát.

A puskát nem csak készítheted, de el is rejtheted:

1. Irodalomból, verselemzésnél, akkor ha saját szöveggyűjteményedet használod és mindenki ír, tehát nem felelsz. Lényegében a vers mellé/közé halvány grafitceruzával beírod az információkat. Vagy pár oldalal arrébb egy szebed területre, más vers mellé rejted el a segítséget. Így ha a tanár körbejár, és rápislant a könyvedre nem fog gyanítani semmit. Ráadásul nincs ideje arra, hogy az egész osztály könyvét átlapozza.

2. Hasznos még a puskatoll használata is. A tollból egy papírt lehet kihúzni, majd ráírni az infokat, ha nem kell, akkor magától visszatekeredik.

A puskázás nem bűn, hiszen növeli a gyerekek kreativítását. Ezek az ártatlan kis csinyek nem jelentik azt, hogy buta gyerköcök kerülnek ki az iskolákból, csak sajnos a mostani sulikban sok olyan tanagyag van, amit az életben semmi hasznát nem vesszük. Tisztelet a kivételnek, akik bonyolultabb területen kívánják folytatni az életüket (pl.: biokémikus, atomfizikus).

Remélem segítettem kicsit a kételkedőknek, és jó puskázást.

Íme néhány érdekes kép, hogy Thaiföldön hogyan akadályozzák meg a puskázást:

iskolasprint

iskolasprint

Még egy emlékkel zárnám ezt, a gondolatmenetet:

Egyszer az egyik tanárom (akinél rendszeresen puskáztam) találkozott az anyukámmal és a testvéremmel egy hipermarketben , és a következőt kérdezte: Szokott xy otthon puskát csinálni? Természetesen a válasz nem volt. Mire a tanár: Pedig gyanakszom rá, de sosem tudom rábizonyítani, olyan ügyes. Erre csak mosoly volt a válasz.

Tessék kérem, ezt így kell csinálni!